Anasayfa

Sera Yeri Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir.

Sera Yeri Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir.

Sera Yeri Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir.

Seracılık yapmak istiyorsanız eğer mutlaka sera yeri seçimine çok dikkat etmek gerekiyor. Seralar için yer seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar:
 
IŞIK: Sera tarımı için ışık çok önemlidir. Sera tarımı yapmayı planlıyorsanız eğer güneş ışığını daha fazla almak için planlama yapmanız gerekiyor. Işığın fazla alınması, tarım için en önemli konulardan biridir. Bu nedenle sera alanı seçiminde güneş ışığı verimi göz önüne alınmalıdır.
SICAKLIK: Sera tarımında çevresel sıcaklık önemli faktörler arasında yer alır. Serada, yetiştirilmesi planlanan bitki için gerekli sıcaklığı belirledikten sonra, sera yeri seçimini bu sıcaklık faktörüne göre belirlemelisiniz. Örneğin yüksek sıcaklık isteyen bir bitki tarımı yapacaksanız eğer, çevresel sıcaklığın yüksek olduğu bir yer belirlemelisiniz.
HAVA HAREKETİ: Türkiye’de özellikle son dönemde rüzgar nedeniyle yıkılan birçok alçak seraların haberleri gelmektedir. Bu tür bir sorun yaşamamak için seranın kurulacağı alanın hava hareketinin incelenmesi gerekiyor. Rüzgarlı alanlarda sera kurmak her daim dezavantaja neden olacaktır.
TOPRAK: Seralarda sürekli tarımsal faaliyet yapılması nedeniyle verimi yüksek toprak alanlarının seçilmesi gerekiyor. Yer seçimi yaparken, önceden toprak analizi yapılması kesinlikle tavsiye edilir.
YÖN: Özellikle kış yetiştiriciliği yapılmayı planlayanlar, seranın yönünün güneye çevirmesi tavsiye edilir. Bu sayede ışıktan ve sıcaklıktan daha fazla faydalanılır.
SU: Seralarda su ihtiyacı çok fazladır. Bu nedenle sera kurulacak alanın su temini sorunu yaşamayacak bir alan olması gerekiyor.

E-Bülten Kayıt

Güncel kampanyalardan haberdar olmak için bültenimize hemen abone olun.