Anasayfa

Seracılık Nedir Nasıl Olmalıdır.

Seracılık Nedir Nasıl Olmalıdır.

Seracılık Nedir Nasıl Olmalıdır.

Seracılık karlı bir iş fikri olmayı sürdürüyor. Tarımsal faaliyet konusunda hevesleriniz varsa ve bulunduğunuz bölge buna çok uygun değilse yada daha fazla verim almayı, farklı tarım ürünleri yetiştirmeyi planlıyorsanız seracılık tam aradığınız bir fikir olacak.
 
Dünyanın seracılık için en uygun alanları Akdeniz havzası olmasına rağmen Türkiye’de seracılık beklentileri karşılayamayacak kadar düşük performans göstermiştir. Türkiye’de seracılık için çok ciddi çalışmalar bulunuyor, bu da önümüzdeki yıllarda Türkiye’de seracılığın daha da gelişmesini sağlayacak.
 
Seracılık Türkiye’nin her bölgesinde ciddi kar marjları alabileceğiniz bir faaliyet olarak dikkat çekiyor. Eğer seracılık ile ilgileniyorsanız ve özellikle araziniz varsa, mutlaka ama mutlaka bu iş ile ilgilenmenizi öneriyoruz. Kısa vadede de uzun vadede de seracılık karlı bir iş sektörüdür. Bu rehberde seracılık ile ilgili aradığınız tüm bilgilere yer vermeye çalışacağız.
 
 
 

SERACILIK NEDİR?

seracılık
 
Seralar genel olarak bitkisel üretimin yıl boyunca yapılabilmesi için oluşturulan yapay alanlara verilen addır. Seralar ile ilgili katma değer yaratmak ise seracılık adını alır. Seracılıkta genel prensip, yetiştiriciliği yapılması planlanan ürün için gerekli ışık, sıcaklık, nem ve hava bileşenlerinin yapay olarak oluşturulmasından geçer. Bu bileşenlerin doğru seviyelerde tutulması sayesinde;
 
Bölgede ekonomik yeterlilik artırılır,
Bir yılda birden fazla üretim alınır,
Pazara yetiştirme sorunu ortadan kalkar, her dönem mahsul alınabilir,
Bitkinin kalitesi ve verimi artar,
Mevsimsel işgücü nedeniyle kayıplar ortadan kalkar, 365 gün istihdam sağlanır.
Türkiye’de seracılık iki farklı dalda gelişme göstermiştir. Bu dallar Alçak ve Yüksek Seralar olarak adlandırılır.
 
 
Alçak seralar genellikle basit bir şekilde yapılan küçük seralardır. Alçak seraları yapabilmek için ciddi bir bilgi gereksinimine ihtiyaç duyulmaz. Ancak bu tür seralarda birçok dezavantaj bulunur:
 
İşçilik çok fazladır,
Gerekli sera içi bileşenleri uygulamak çok zordur,
Risk fazladır,
Ürün kayıpları sıklıkla yaşanır,
Doğal afetlere dayanıksızdır.
Yüksek seralar ise genellikle büyük girişimciler tarafından kurulmaktadır. Yüksek seraları kurabilmek için ekstra bilgi ve teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca yüksek seralar için ciddi bir yatırım yapılması gerekiyor. Yüksek seralar Türkiye’de genellikle ciddi gıda şirketleri tarafından kurulmaktadır.

E-Bülten Kayıt

Güncel kampanyalardan haberdar olmak için bültenimize hemen abone olun.