Anasayfa

Damlama ,Yağmurlama ve Toprak Yüzeyinde Yağmurlama, Üstten Yağmurlama Sistemi

Damlama ,Yağmurlama  ve Toprak Yüzeyinde Yağmurlama, Üstten Yağmurlama Sistemi

Damlama ,Yağmurlama ve Toprak Yüzeyinde Yağmurlama, Üstten Yağmurlama Sistemi

DAMLA SULAMA

 
Özellikle domates, hıyar, saksı ve kesme çiçeklerin sulanması için en çok önerilen sulama sistemidir. Damla sulama sisteminin göze çarpan önemli avantajları:
* Bitkinin ihtiyacı olan besin maddelerinin sulama suyu ile birlikte verilebilmesi,
* Bitkilerin yeşil kısmının kuru kalması,
* Mantari hastalıkların az görülmesi,
* Toprak işleme ve ilaçlamanın sulamadan bağımsız yapılmasıdır.
 
Seralarda damla ve yağmurlama sulama sistemlerinin yanında, özellikle doymamış topraklarda, kapilar (mat) sulama yöntemi de kullanılmaktadır.
Bu yöntemin esasını, gözenekleri su ile dolu olmayan doymamış topraklarda, suyun toprak neminin yüksek olduğu noktadan düşük olduğu noktaya doğru hareketi oluşturmaktadır.
 
Kapilar sulama sisteminin kullanıldığı seralarda iki farklı yöntem kullanılmaktadır;
 
1. Yöntemde, saksılar, su ile doygun kum, keçe ve mat elyaf gibi su tutabilen materyaller üzerine konularak sulama yapılır.
2. Yöntemde, saksılar hiçbir materyal kullanmaksızın düzgün, su geçirmeyen tablalar içerisine yerleştirilerek sulama
yapılır.
 
Sera teknolojisindeki gelişmelere ve yetiştirilen ürünlerin çeşitliliğinin artmasına bağlı olarak, modern sulama sistemlerinin seralarda kullanımı yaygınlaşmış; iklimlendirme, sulama ve gübrelemenin otomasyon sistemleri ile yapılması işgücünden, zamandan ve sudan tasarruf sağlanmasına olanak tanımıştır.
Seralarda yetiştirilen ürünün cinsine göre yağmurlama ya da damla sulama sistemlerinin kullanımı tercih edilir.
 

YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMİ

 
Yağmurlama Sulama Sistemi, sera içerisinin serinletilmesi, bağıl nemin arzu edilen seviyede tutulması ve bitkinin dondan korunması amacıyla kullanılır. Seralarda yağmurlama sulama sistemi, üstten yağmurlama ve toprak yüzeyinde yağmurlama olmak üzere iki farklı şekilde planlanır.
 

Üstten Yağmurlama

 
Üstten yağmurlama sistemi, alçak boylu sebzelerin, yüzeyde ve tablalarda kesme çiçeklerin ve fidelerin sulanmasında kullanılır.
Bu sistemde lateraller ve yağmurlama başlıkları sulanacak alanın tamamına eş bir su dağılımı verecek biçimde tasarlanmakta olup, başlıklar hareketli ya da sabit olarak düzenlenir.
Hareketli üstten yağmurlama sisteminde lateral boru seranın uzun kenarına dik bir biçimde çatı elemanlarına bağlanır ve raylar üzerinde hareket ettirilir. Yağmurlama başlıları hareketli laterallerin alt kısmına yerleştirilir. Yağmurlama başlıklarının sayısı seranın genişliğine bağlı olarak değişiklik gösterir.
 
Uygulamada 50 cm uzunluğu aşmayan alçak sebzelerin, çiçeklenme dönemine kadar süs bitkilerinin, fide ve genç bitkilerin sulanması için bu sistem kullanılır.
Sabit üstten yağmurlama sisteminde yağmurlama başlıklarının üzerinde yer aldığı lateral borular çatı elemanlarına, bitki sıralarına paralel biçimde ve sera genişliğine bağlı olarak 2-6 m aralıklarla yerleştirilir.
 

Toprak Yüzeyinde Yağmurlama

 
Özellikle yaprak ve çiçekleri ıslanmaya ve yüksek oransal neme karşı hassas olan ve zarar gören bitkilerin sulanmasında tercih edilir. Bu durumda su dağıtım sistemi ve yağmurlama başlıkları toprak yüzeyinden belirli yüksekliklere ya da toprak yüzeyine yerleştirilebilir.
Bu yöntemde vejetatif aksamı yoğun olmayan bitkiler sulanırken, lateral boru yastık ortasından geçirilir ve tam dairesel su püskürten yağmurlama başlıkları kullanılır.
 
Vejetatif aksamı yoğun olan bitkiler sulanırken, açılı su püskürten yağmurlama başlıklarının kullanılması ve bu başlıkların yastık ya da yetiştirme tablasının iki uzun kenarına yerleştirilen lateral borular üzerine üçgen şeklinde dizilerek sıralanması tercih edilir. Böylece yarım daire biçiminde sulama yapan yağmurlama başlıkları sayesinde tüm alanın ıslatılması sağlanır.
 
Anahtar Teslim Sera Kurulumu  

E-Bülten Kayıt

Güncel kampanyalardan haberdar olmak için bültenimize hemen abone olun.