Anasayfa / Modern Sera Sistemleri

Plastik Sera Örtüleri

Plastik Sera Örtüleri

SERA ÖRTÜLERİ

Seralar, bitkiler (sebze, meyve, çiçek) için ideal büyüme ortamı oluştururlar. Seralar bitkileri yağmur, rüzgâr ve soğuk gibi dış etkenlere karşı koruduğu gibi sağladığı dengeli ortam ile bitkinin daha hızlı gelişimini sağlar. Böylece yılda birkaç hasat yapma imkânı tanır. Yeni nesil co-ekstrüzyon teknolojisi ve uygun üretim reçeteleri ile sera örtüleri isteğe bağlı olarak 60 aya kadar güneşe karşı dayanıklılık, ışık ve sıcaklık kontrolü, rutubet tutmama ve sislenmeme, kükürt ve klor kimyasallarına karşı direnç gibi özellikler sağlayabilir.

Sera örtüsünün; güneş dayanım süresi, kalınlığı ve diğer isteğe bağlı katkı maddeleri gibi özellikleri kullanım amacına (çiçek, sebze, meyve, klasik tarım, topraksız tarım, jeotermal kullanımı,…) ve kullanılacak bölgeye bağlı olarak belirlenir.

Güneşe karşı dayanım sürelerine göre: PE Örtü 

(3 ay dayanıklılık), 9, 12, 24, 36 ve 60 aylık sera örtüleri üretmekteyiz.

Katkı maddeleri bölümünde açıklanan özellikler isteğe bağlı olarak üretim aşamasında ürüne ilave edilir.

Sera örtüsünde en iyi faydanın sağlanabilmesi için kullanım kılavuzu bölümündeki maddelere uyulması gerekmektedir.

 

  

Gündüz güneşin etkisiyle ısınan seranın, gece daha yavaş soğumasını sağlar. Isı kaybının en aza indirilmesi, ani sıcaklık düşmelerinde ürünü don tehlikesine karşı korur. Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının azalması bitkinin verimini artırır. +1°C ile +5°C arasında sıcaklık avantajı ve ısıtma yapılan seralarda yakıt tasarrufu sağlar.

EVA katkısı ise termal özelliğin daha etkili olmasını sağlar. Thermal (IR) katkılı sera örtülerinde EVA katkısını standart olarak kullanmaktayız.

Güneş ışığının güçlü ve havanın sıcak olduğu bölgelerde veya gölge seven bitki yetiştiriciliğinde dış ortama göre daha serin bir sera içi ortam ihtiyacı vardır.Soğutucu etki özelliği güneş ışığını yansıtarak, absorblayarak ve kırarak gündüz sera içinde sıcaklığın yükselmesini engeller. Soğutucu etki özelliği olan sera örtüleri, bu özellik olmayan sera örtülerine göre sabahları daha yavaş ısınmaktadır.

Özel optik yapısı sayesinde sera içerisinde beyaz sinek, yaprak biti gibi haşerelerin görme duyularını körleştirerek mantar hastalıklarının ve virüs yayılımının engellenmesine yardımcı olur. Verim artışı ve mahsülde kalite sağlar. İlaç kullanımı asgariye indirir.

 

Sera içi ile dışı arasındaki sıcaklık farkının fazla olmasından dolayı bitki ve toprakta oluşan terleme sera örtüsünün iç yüzeyine su damlacıkları şeklinde tutunur. Yüzeydeki su damlacıkları güneş ışığının bir kısmının sera içerisine girmesine engel olur. Sera içine girebilen bir kısım güneş ışığı ise su taneciklerinin mercek özelliği göstermesinden dolayı mahsülde yanmaya ve hastalıklara neden olur. AntiFog-AntiDrip katkısı, sera içindeki rutubetin filmin iç yüzeyine büyük su taneleri şeklinde tutunmasına engel olur. Bu özellik sera örtüsünün sadece bir tarafında olduğu için filmin yönünü gösteren uyarı yazılarına dikkat edilmelidir. Yüzeye tutunamayan su taneleri, sera içerisinde sis oluşturur.  Bu sisli havanın sera dışına tahliyesi gerekir. Bu işlem seranın kenarlarını açarak doğal havalandırmayla veya fanlar yardımıyla yapılabilir. Uzun süre sera içerinde bekleyen sisli hava bitkiye ve meyveye yapışarak hastalıklara sebep olabilir.

Anti Fog – Anti Drip katkısının kullanılması halinde yan etki olarak ortaya çıkan sislenme probleminin önlenmesinde kullanılır.

 

  

E-Bülten Kayıt

Güncel kampanyalardan haberdar olmak için bültenimize hemen abone olun.