Anasayfa / Sera Modelleri

Cam Sera Modelleri

Cam Sera Modelleri

Cam Sera Modelleri

 

  1. Cam sera konstrüksiyonunun kullanım ömrü 49 yıl üzerinden hesaplanmaktadır. Bunun nedenlerinin en başında m²'de kullanılan 6Kg. demir ve 3Kg. alüminyum gelmektedir. Birçok farklı sera tipinin karkasında/konstrüksiyonunda bu miktarlarda ve bu tip dayanıklı ham madde bulunmamaktadır.
  2. Kaplama malzemesi olarak cam malzemesinin kullanım ömrü 49 yıl üzerinden hesaplanır. Çatıda bulunan camlar temperli olmasından ötürü; fırtına, hortum, dolu, kar, şiddetli yağmur, yangın, kum fırtınası ve benzeri afetlerde zarar görmeyecektir. Oysa diğer kısa süre dayanımlı kaplama malzemeleri söz konusu iklim koşulları altında zarar göreceği gibi, hemen altında bulunan tüm bitkilerin de o anda zarar görmesine neden olacaktır. 
  3. Kaplama malzemesi olarak camda herhangi bir UV, IR, vb. kimyasal yüklemeleri olmadığından, bitkilerde de herhangi bir tepkime yaşanmayacaktır. 
  4. Kaplama malzemesi olarak kullanılan cam malzemesi tek seferlik bir yatırımdır. Diğer kısa süreli kaplama malzemeleri en fazla 3 sene sonrası değiştirilmelidir. Bu değişim esnasında karşılaşılan en büyük sıkıntılar; döviz artışı nedeni ile ham madde fiyatlarının değişken olması, yüksek işçilik ücretleri ve uzman kadroların piyasadaki eksikliği ile bu değiştirme işleminin her 3 yılda bir işletmenizin üretim periyodundan aldığı paydır. Siz de takdir edersiniz ki, dikim periyodunun erken olabilmesi ve böylelikle üretim sürenizin uzun süreli olması size maddi anlamda kazanç getirecektir.
  5. Cam kaplama malzemesi diğer kaplama malzemeleri gibi sera içerisinde başlı başına nem oluşumuna sebep olmaz ve/veya katkı sağlamaz. Halihazırda var olan nemin camın kendi yüzeyine tutunmasına, yüzey tutunma katsayısının düşüklüğünden dolayı olanak tanımadan oluklara kolaylıkla kaymasını sağlar. Oysa diğer kaplama malzemeleri yüksek yüzey tutunma haslığından ötürü, oluşan nemin sera tepesinden damlalar halinde bitkilerin üzerine damlayarak; bakteri ve virüs gibi patojenlerin oluşumuna ne yazık ki, olanak tanımaktadır.
  6. %1 ışık fazlası %1 hasat fazlasını beraberinde getirir savı modern seracılıkta bilinen bir realitedir. Işık geçirgenliği %97 'nin üzerinde olan cam seralar, özellikle karanlık kış aylarındaki güneş altı ölçümlerinde, cam sera içerisine giren ışık %4 kayıp alırken, diğer sera tipleri yaklaşık %30 kayıp yaşamaktadır. Kış üretimi yapan Antalya gibi sıcak iklime sahip bölgelerde bile, cam seralar hasat olarak aynı bölgedeki diğer sera tiplerine istinaden üretim fazlası almaktadır. Yaz üretimi yapan bölgelerde de halihazırda daha yüksek hasat miktarları alımı söz konusudur. %8'in üzerinde yer alan bu üretim fazlasının karlılık dönüşü, kışlık üretim yapan yerlerde kapalı hava sayısı fazlalığına rağmen, camın ışık geçirgenliğine istinaden bitki çalışması üst seviyede olduğundan dolayı, rakamsal anlamda daha fazladır. 
  7. Cam seralardaki ışık geçirgenliğinin daha fazla olması meyvelerin daha parlak, daha homojen, daha sert ve dolayısıyla alıcıları tercihini en büyük ölçüde etkileyen uzun raf ömürlü olmalarını sağlamaktadırlar. Kış aylarında ışığın bitkiye daha hızlı ve fazla nüfuzu meyvenin pazarda daha pahalı olduğu anlarda, daha hızlı kızarmasına olanak tanımaktadır.    
  8. Cam seraların dış yüzeyinde kullanılabilecek difuze sıvısı ile verim yaklaşık %15'e kadar artırılabileceği gibi, sisleme kullanımını %60 azaltabilir, slab ısısını dağıtarak kök ucu çürüklüğü riskini ortadan kaldırabilir ve kalsiyum eksikliğini minimize edebilirsiniz.
  9. Cam seralardaki enerji tüketim maliyetleri plastik seralara göre %35 ila %40 daha az gerçekleşmektedir. Günlerin daha kısa olduğu dönemlerde ışık ve ısı içeriye daha hızlı nüfuz eder. Çatı hacim ölçülerindeki optimum ölçülere istinaden ve izolasyon avantajından ötürü ısı kaybı diğer sera tiplerine kıyasla minimumdur. Redüktör sayısı azlığından dolayı elektrik sarfiyatı da daha azdır. Termal perdenin enerji tasarrufuna katkısı ise cam serada yaklaşık %40 civarında olup, termal perde ömrü diğer sera tiplerindeki ömürlerine kıyasla yaklaşık 3 yıl daha uzundur.

E-Bülten Kayıt

Güncel kampanyalardan haberdar olmak için bültenimize hemen abone olun.